Verhuis je binnenkort naar een nieuwe woning? Zorg er dan voor dat je de juiste verzekeringen afsluit voordat je er daadwerkelijk je intrek in neemt. Het kan je namelijk veel geld kosten als je niet goed verzekerd bent. Als het een koophuis betreft, sluit je in ieder geval een opstalverzekering af. In deze tekst leggen wij je uit wat deze verzekering precies dekt, zodat je weet waarom je hem nodig hebt.
 

Schade aan je woning

Je verwacht misschien niet dat je ermee te maken krijgt, maar jouw woning kan beschadigen door brand, storm en inbraak. Soms blijft de schade beperkt, maar het kan ook behoorlijk in de papieren lopen. Een opstalverzekering voor je huis voorkomt dat je zelf opdraait voor de kosten om schade te herstellen. Als er schade ontstaat door één van de genoemde gebeurtenissen, krijg je namelijk een vergoeding van de verzekeraar waarbij jij je opstalverzekering hebt lopen. In sommige gevallen zorgt de verzekeraar er ook voor dat de schade wordt hersteld.

Veel mensen denken dat een opstalverzekering alleen schade aan de woning zelf dekt, maar dat is niet het geval. Alle zaken die aan je huis vastzitten vallen namelijk ook binnen de dekking van een opstalverzekering. Ontstaat er schade aan een garage of een vrijstaande schuur die op jouw perceel staat? Dan kun je hiervoor ook een claim indienen bij je verzekeraar. Ook zonnepanelen en een laadpaal zijn verzekerd als je een opstalverzekering afsluit.
 

Dekking hangt af van de keuzes die je maakt

Bij vrijwel iedere verzekeraar ben je standaard verzekerd voor de bovenstaande zaken als je een opstalverzekering afsluit. Toch gaat deze dekking niet voor iedereen ver genoeg. Gelukkig is dit geen probleem, want vaak kun je uit verschillende dekkingen kiezen. Zo biedt verzekeraar Univé bijvoorbeeld een ook een allrisk opstalverzekering aan. Het belangrijkste verschil met de basis opstalverzekering is dat je hiermee ook standaard verzekerd bent tegen ruitbreuk in je woning en schade aan je huis door een ongelukje. Omdat je beter verzekerd bent, betaal je ook een hogere premie voor je opstalverzekering.
 

Moet ik een opstalverzekering afsluiten?

Of je een opstalverzekering af moet sluiten, hangt af van jouw situatie. Als het om een koophuis gaat, heb je deze woonverzekering nodig. Weiger je om een opstalverzekering af te sluiten? Dan lukt het je waarschijnlijk niet om de hypotheek rond te krijgen. Wie een huis huurt, hoeft geen opstalverzekering af te sluiten. De verhuurder is hier namelijk verantwoordelijk voor, want het pand is zijn eigendom.
 

Bereken je premie

Voordat je een opstalverzekering afsluit, wil je weten hoeveel premie je betaalt. Dit kun je het beste achterhalen door een berekening te maken op de website van een verzekeraar. Je doorloopt een aantal simpele stappen en krijgt vervolgens te zien hoeveel een opstalverzekering je per maand kost. Staat de premie je aan? Dan hoef je vaak alleen nog maar wat persoonsgegevens in te vullen. Als dit gelukt is, vraag je de verzekering aan. De opstalverzekering gaat in veel gevallen binnen een paar dagen in.